Mi történik, ha egy generáció egyidejűleg éli át az évszázad legnagyobb gazdasági mélyrepülését és szabadul fel a gondolat alól, hogy a házasság a legfontosabb dolog, amit az életben csinálni lehet? Ezt a kérdést boncolgatja egy cikkében a New York Magazine.

 A válasz talán nem egetrengetően meglepő: hát nem költözik el otthonról, vagy hosszabb-rövidebb szárnypróbálgatás után visszatalál a mamahotelbe. Mindez pedig már nem egyszerűen egy y-generációs sztereotípia, hanem a statisztikákban is megjelenik.

 

mamahotel usa gazdasági válság y-generáció

A modern érában először fordul elő Amerikában - ahol a high school után illik lepattani a szülőktől-, hogy a 18-34 éves korosztályban a legtöbben nem a házastársukkal, saját családjukkal, barátaikkal vagy éppen egyedül élnek, hanem a szüleikkel. Az alábbi táblázatban láthatjátok, hogyan alakultak az arányok az elmúlt kb. 140 évben:

mamahotel usa gazdasági válság y-generáció

A PEW Research Center kutatói hangsúlyozzák, a szüleikkel élő fiatalok nem feltétlenül egyedülállók, egyszerűen csak nem engedhetik meg maguknak, hogy elköltözzenek otthonról.