Február elején belefogtam a 30 days challenge nevű “játékba”  (néhol Minimalism Challenge néven is fut). A kihívás légyege, hogy a hónap minden napján annyi tárgyat selejtezel le vagy dobsz ki a lakásodból, ahanyadika éppen van. Így egy 30 napos hónapban egész pontosan 465 tárgytól fogsz megszabadulni, ha sikerül végigvinni a dolgot. A február persze ilyen szempontból megúszós választás, hiszen a 28 nap csupán 406 tárgyat jelent.

Mivel a környezetünkkel állandó táncban vagyunk, nyilván nem véletlen, hogy mégis éppen most adtam erre a fejem. A 30. születásnapom volt az apropó. Ez a kihívás nyilvánvalóan magával hozza a tisztulást, a frissülést, a rendszerezést, az elengedést is, egy ilyen rituáléra most szükségem volt. És bagatell dolognak tűnik egy beszáradt körömlakkot kidobni az első napon, de egy-két hét elteltével már mélyebbre ás az ember. Akkor már nem lehet csak úgy megúszni. Évek óta a szekrényünkben heverő, hozzánk nőtt, de valójában nem használt tárgyakat is el kell engedni. Eddig viszonylag könnyen ment egyébként a kihívás, a darabszámmal legalábbis nem volt gond. Az időzítéssel annál inkább, szinte soha nem sikerül napról-napra selejtezni. Általában két-három naponta ülök neki a válogatásnak, mondjuk úgy, tömbösítek. 

 A kis kalandot a közösségi média felületeken is dokumentálom, ennek kapcsán pedig több barátom is érdeklődött, hogyan lehet a selejtezéssel akár másokon is segíteni. Több posztnál jeleztem ugyanis, hogy egy-egy pulóver vagy edény nem a kukában, hanem egy give-boxban landolt. Ebben a bejegyzésben azt szeretném tehát összeszedni, mit is tudtok kezdeni a számotokra már felesleges, de másoknak esetleg nagyon is értékes tárgyaitokkal, hogy azok ne feltétlenül a kuka tetején landoljanak. 

0., Legyél szelektív!

Ez annyira alap, de azért mégis itt a helye. Természetesen a leselejtezett újságok a papír szemetesbe, a kidobandó borosüvegek az üvegesbe mennek. Ezzel ugye mindenkinek segítünk. Ökológiai lábnyom, természetvédelem, stb., stb.

 

1., Give box

A második kerületben – ahol élek- több helyen is találhatunk úgynevezett give box-okat. Ez egy-egy közterületen elhelyezett kis szekrény vagy polcocska. Ide bárki leteheti, amire nincs szüksége, más meg elveheti onnan. Jellemzően egy-két ruhadarabot, élelmiszert, apróságokat érdemes ide kitenni, másnapra garantáltan eltűnik. Természetesen ruhát csak tisztán és jó állapotban, használati tárgyakból csak működőt, élelmiszerből csak nem romlottat illik elajándékozni. A környékünkün a Lövőház utcában és a Margit körúton, az Átrium előtt láttam ilyen “dobozokat”, de biztos sok más ilyen pont van még Budapesten, talán vidéken is. 

lomtalanítás selejtezés gardróbfrissítés adománybolt adománypont hm újrahasznosítas adjkiraly jótekonysag remeny

2., Közösségi adományozó pontok

Ez tulajdonképpen a give box eggyel nagyobb kivitelben. Ide élelmiszert nem, de használati tárgyakat érdemes vinni. Az elvek hasonlóak, mint az előbb, a lépték lehet nagyobb. Ilyen adományozó pont például a Mészáros utcai Ajándékdoboz az I. kerületben.

lomtalanítás selejtezés gardróbfrissítés adománybolt adománypont hm újrahasznosítas adjkiraly jótekonysag remeny
Kép forrása: adoboz.blog.hu

3., Charity shop

A charity shopok olyan üzletek, ahova szintén beviheted a számodra feleslegessé vált dolgaidat. Ők ezt megpróbálják pénzzé tenni, a bevételt és a megmaradt tárgyakat pedig a hajléktalan emberek kapják meg. Én a legutóbbi költözésem alkalmával (ez már kb. 4 éve volt) a Dohány utcai Mozaik Adományboltba vittem be legalább 2 nagy ikeás szatyornyi ruhát meg mütyűrt. Féltem, hogy kihajítanak a sok cuccommal, de teljesen ellentétes volt a reakció. Nagyjából átnézték a pakkot, mindent befogadtak és nagyon hálásan meg is köszönték. Szóval ez abszolút pozitív élmény volt. Elsősorban ruhát, könyveket, konyhai eszközöket érdemes vinni, akár nagyobb mennyiségben is. Persze ide is csak olyat, ami még használható.

lomtalanítás selejtezés gardróbfrissítés adománybolt adománypont hm újrahasznosítas adjkiraly jótekonysag remeny
Kép forrása: http://reseteando.org/

4., H&M recycle

Na jó, na jó, de mi van azokkal a ruhadarabokkal, amik szakadtak, bolyhosak vagy valami miatt nem tartod alkalmasnak arra, hogy felajánld másoknak a fenti megoldásokkal? Erre az esetre ott a H&M, ahova bármilyen márkájú és állapotú ruhát bevihetsz és bedobhatod a recycle dobozba. Ők az anyagot újrahasznosítják, te pedig hozzájutsz egy 500 Ft-os vásárlási utalványhoz: win-win helyzet. Én épp most tervezek ide egy kört a 30 napos kihívás kapcsán: olyan babaruhákat szeretnék bevinni, amik már nagyon elhasználódtak vagy annyira nem praktikusak, hogy nem örökíteném tovább őket.

5., Adjkirály

Azért hagytam a végére, mert őket nagyon hangsúlyosan ki akartam emelni. Szerintem egy fantasztikus kezdeményezésről van szó. Tulajdonképpen egy online adománypont ez, a logika hasonló, mint az 1.-2. esetben. Az Adjkirály mégis sokkal komplexebb. Fel tudod ugyanis itt ajánlani a számodra feleslegessé vált dolgokat, viszont konkrét adománykérések közt is tudsz böngészni. Nagyon sok személyes történettel, küzdelemmel, kilátástalansággal lehet itt találkozni, de sok pozitív poszttal is az adományok kapcsán. Az itt regisztrált családoknak személyre szabottan is lehet segíteni, akár két zacskó tésztával vagy tisztítószerekkel. Így akár nem csak a lomtalanítás idején, de egy nagybevásárlás kapcsán is eszedbe juthat ez az oldal. Szintén folyamatban néhány csomag összeállítása, arról még nem tudok beszámolni, mennyire lesz flott a dolog.

lomtalanítás selejtezés gardróbfrissítés adománybolt adománypont hm újrahasznosítas adjkiraly jótekonysag remeny