Számos kutatás bizonyította már, hogy a természeti környezet jó hatással van az emberi szervezetre, a természetes fény és a növények jótékony hatásáról már blogoltam korábban. A World Green Building Council  most egy tanulmányban összegyűjtötte a téma eddigi jelentős kutatásait, hogy megvilágítsák: a zöld irodák nem csak esztétikai, de gazdasági szempontból is a legjobb választást jelentik. A természeti környezet ugyanis pozitív hatással van többek közt a stressz szintre (csökkenti) vagy a munkahelyi teljesítményre (növeli), mely pszichológiai változók nyilvánvalóan befolyással vannak olyan mutatókra, mint a betegség miatti hiányzások száma vagy az éves árbevétel.

Az egyik idézett kutatás szerint azon dolgozók, akik az ablak mellett ülnek és közvetlen éri őket napfény, átlagosan 46 perccel többet alszanak éjszakánként, mint az ablak nélküli kollégák. De nem csak az alvásidő, hanem az alvás minősége tekintetében is pozitívabb eredményekről számoltak be az ablak mellett ülők, sőt, az élettel való elégedettségi pontszámuk is magasabb volt. Mindebből azt a következtetést vonták le a tanulmány szerzői, hogy olyan irodáhazakat kell tervezni, melyben maximalizálni lehet a közvetlen ablakeléréses munkaállomások számát, hiszen így a teljes cég produktivitása lenne növelhető. Erre részben megoldást jelenthetnének a nagy ablakos közösségi terek is, melyek mozgatható elválasztó elemek segítségével könnyedén átmeneti munkaállomsokká is alakíthatóak. 

A(z élő) növények jelenléte az irodaterekben szintén jótékony hatású. Látványuk és közelségük önmagában oldja a stresszt. Ráadásul tisztítják a levegőt, mely növeli a kreativitást és javítja a koncentrációt.  

Forrás:

http://workdesign.com/2015/05/how-biophilia-reduces-workplace-stress-and-drives-productivity/