Ha tetszett, kövess Facebookon!

Követők

bardóczi ákos Frankó Luca tafofob eco

Jótékony tapéták

Meglátni és megszeretni

Igazi tapéta rajongónak számítok, amióta valamelyik Elle magazin lakberendezős oldalán szembejött velem a NAGY Ő. Soha nem foglalkoztatott a téma, nem is terveztünk ilyesfajta felújítást a lakásban, de a Bamboo Lime fedőnevű darabba annyira beleszerettem egy pillantás alatt, hogy gyorsan utánajártam, hogyan juthatnék hozzá (Magyarországon a Mobili Mania nevű design bolt forgalmazza). Megrendeltem, átvettem. Kerestem szakembert, aki feltette és azóta néha csak álldogálok a folyosón és gyönyörködöm benne. Mivel arany árban mérték, ezért csak 1 (azaz 2, de a másik itt nem látszik) csíkban tettük fel a beeső falrészekre. Utólag egyébként így jobban is tetszik, talán nem olyan tömény az élmény.

A kutyát általában a közelébe sem engedjük :), csak pár pillanatig pózolt előtte, a fotó kedvéért

Tovább

Csapatunka vagy folyamatos megzavarás?

Munkaidőnk jelentős részében nem azzal foglalkozunk, amivel kellene, legalábbis nem azzal, amit reggel elterveztünk magunknak. És most nem csak az értelmetlen Facebook nyomogatásra vagy Tumblr görgetésre kell gondolni. Egy átlagos, nem vezető beosztású irodai dolgozónak egy átlagos munkanapját (ez így ebben a formában nyilván nem létezik) 3-5 alkalommal szakítja meg egy kollégája vagy saját számítógépe: egy nem várt értekezlettel, egy elhúzódó telefonhívással vagy éppen egy szoftverfrissítési kérelemmel, ami akár 60-100 perc munkaidő kiesést is jelenthet NAPONTA! A gyakori megszakítás negatív hatással lehet a teljesítményre és az elégedettségre. A stimuláló munkakörnyezet azonban a legtöbbek számára vonzó, így a kettő közt kell megtalálni a helyes egyensúlyt. Szerencsére (rész)megoldások léteznek: a munkahelyek fizikai környezetének helyes kialakításával, de néhány apró trükkel is segíthetünk munkatársainkon és persze magunkon is a megzavarások minimalizálásában.

A nyitott terű irodák legnagyobb előnye és hátránya egy tőről fakad: a kollégák szinte bárhol és bármikor kapcsolatba léphetnek egymással. Az első open office-okat is részben ezért alakították ki a múlt század közepén. A folyamatos elérhetőség, a kollaboráció állandó lehetősége, valamint a pezsgő irodai élet sok szektorban elengedhetetlen, ezeken a munkahelyeken azonban mindenképpen számolni kell a nyitott tér okozta negatív mellékhatásokkal is. Ilyen hatás pedig az érem, azaz a kollaboráció másik oldala: a munkahelyi megszakítások okozta idő és energia kiesés.

Tovább

ha ablak mellett dolgozol, jobban alszol éjszakánként!

Számos kutatás bizonyította már, hogy a természeti környezet jó hatással van az emberi szervezetre, a természetes fény és a növények jótékony hatásáról már blogoltam korábban. A World Green Building Council  most egy tanulmányban összegyűjtötte a téma eddigi jelentős kutatásait, hogy megvilágítsák: a zöld irodák nem csak esztétikai, de gazdasági szempontból is a legjobb választást jelentik. A természeti környezet ugyanis pozitív hatással van többek közt a stressz szintre (csökkenti) vagy a munkahelyi teljesítményre (növeli), mely pszichológiai változók nyilvánvalóan befolyással vannak olyan mutatókra, mint a betegség miatti hiányzások száma vagy az éves árbevétel.

Az egyik idézett kutatás szerint azon dolgozók, akik az ablak mellett ülnek és közvetlen éri őket napfény, átlagosan 46 perccel többet alszanak éjszakánként, mint az ablak nélküli kollégák. De nem csak az alvásidő, hanem az alvás minősége tekintetében is pozitívabb eredményekről számoltak be az ablak mellett ülők, sőt, az élettel való elégedettségi pontszámuk is magasabb volt. Mindebből azt a következtetést vonták le a tanulmány szerzői, hogy olyan irodáhazakat kell tervezni, melyben maximalizálni lehet a közvetlen ablakeléréses munkaállomások számát, hiszen így a teljes cég produktivitása lenne növelhető. Erre részben megoldást jelenthetnének a nagy ablakos közösségi terek is, melyek mozgatható elválasztó elemek segítségével könnyedén átmeneti munkaállomsokká is alakíthatóak. 

A(z élő) növények jelenléte az irodaterekben szintén jótékony hatású. Látványuk és közelségük önmagában oldja a stresszt. Ráadásul tisztítják a levegőt, mely növeli a kreativitást és javítja a koncentrációt.  

Forrás:

http://workdesign.com/2015/05/how-biophilia-reduces-workplace-stress-and-drives-productivity/

Tovább

Mit tanulhatunk a közösségi irodáktól?

Liz Elam, co-working milliomos szerint az alábbi 4 dolgot érdemes lenne a multicégeknek ellesnie a közösségi irodáktól:

1., Közelség

Egy közösségi irodatér egyik legnagyobb előnye, hogy az embernek nem kell otthonról, elszigetleten dolgoznia, viszont azokkal kerülhet interakcióba munka közben, akiket kedvel, akik inspirálják vagy akiktől tanulhat valamit. Nem pedig azokkal, akikkel egy irodába van kényszerítve akár évek óta. Elam szerint a nagy multiknak is el kellene engedniük a pórázt, és a munkavállalóknak megengendi, hogy oda üljenek le az irodaházon belül dolgozni, ahová szeretnének.

Tovább

Az irodában élünk?

Én speciel biztosan nem, vágom rá egyből. Aztán bevillan, hogy a hálószobánk közepén van a dolgozóasztalom, ami mellett az otthoni időm nem elhanyagolható százalékát töltöm: készülök az óráimra, cikket írok, blogolok, tanulok… Szóval talán mégis, de legalábbis nem határozottan nem.

A témát egyébként egy tervezőkből, ügyvezetőkből és fejlesztőkből álló csapat is megvitatta egy kerekasztal beszélgetés keretében még januárban a Tyson Cornerben, a Work Design Magazine pedig beszámolt róla. Az otthon és a munkahely közötti határvonal mára szinte teljesen elmosódott - hangzik a klasszikus felütés. A kapcsolódó kérdések azonban már sokkal újszerűbbek, például hogy a lakossági tervezés milyen hatással lehet a munkahelyi környezetek kialakítására. A legmeglepőbb mégis az egész beszélgetés egyik konklúziója: egyáltalán nincs ezzel az összemosódással baj. Én ezt talán most először láttam így leírva, általában jajveszékelés lengi körül a hasonló témájú cikkeket, szakmai rendezvényeket.

Az egyik résztvevő Kamran Arshad, a Coalesse designere volt, aki egyből leszögezte: szerinte egyáltalán nem cél, hogy az a bizonyos elválasztó vonal annyira éles legyen a különböző funkciójú terek között. Azzal érvelt, hogy fiatalok és idősebbek ezrei, tízezrei imádnak kávézókban vagy hotelek előterében, nem kifejezetten munkavégzésre kialakított helyeken dolgozni, erre az egyik legüdítőbb példa a new yorki-i ACE Hotel "közösségi irodatere". Ezeken a helyeken a berendezés vagy a megvilágítás ugyan nem éppen tökéletes: görnyedünk, hunyorgunk, fészkelődünk, zaj van, mégis valamiért szeretjük. Arshad azt mondja, hogy a fizikai diszkomfort érzést ugyanis felülírja a "tér érzésének élménye" (feel of the space). A tökéletes ergonómiai kialakítás helyett előtérbe helyezzük a tágas, érdekes terekben történő munkavégzést, ha megvan a választási lehetőségünk: ezt a jelenséget nevezi érzelmi ergonómiának. Az embereknek a vibrálásra, a kultúrára is szüksége van munka közben - mondja, még ha ez egy sörpad mellett történő klaviatúra pötyögéssel jár is együtt. Arshad szerint a digitális kommunikáció világában inspirálóvá kell tenni a munkatereket, ahova szívesen járnak be a kollégák, hiszen a munka maga már sokszor nem köti őket az irodai íróasztalokhoz. A tervező szerint az sem cél azonban, hogy a munkahely egy játszótérre hasonlítson, ezen kijelentésével valószínűleg például a Google irodák Disney Land szerű kialakítását kritizálja.

iroda otthon érzelmi ergonómia belsőépítészet nyitott terű iroda zárt terű iroda

ACE Hotel, New York

Tovább