Ha a Higgs-bozon elmagyarázható egy képregényben, akkor nincs az a tudományos eredmény, amelyet ne lehetne érthetően és érdekesen tálalni a nyilvánosság számára. A tudományos munkák színes prezentálása pedig nem csak a magazinok dolga. Már csak azért sem, mert az aktualitások nagyrészt nem is jutnak el ezekhez a médiumokhoz. A legjobb "közvetítők" sok esetben maguk a tudósok lehetnének, hiszen ahogy a mondás tartja, aki nem tudja elmagyarázni mivel foglalkozik, valójában maga sem érti.

Forrás: Jorge Cham, The Science Gap, TEDxUCLA

Ezt vallja Jorge Cham is, aki a Stanford Egyetemen szerzett PhD fokozatot robotikából, idegi protézisek kutatásával foglalkozik és nem mellesleg ő az egyik legnépszerűbb web-képregény sorozat, a PhD comics és a bizonyos Higgs-bozon interpretáció megálmodója is. TED előadásában arról beszél, hogy a tudományos élet és a társadalom között még mindig tátong egy szakadék, melyet mihamarabb át kellene hidalni. A kutatók ugyanis nem robotok, a tudomány pedig mindenki számára érthető és érdekes, talán sokak vélekedésével ellentétben. Sokszor azonban inkább a  sztereotípiák erősítése kap hangsúlyt a médiában, példa erre a Big Bang Theory (Agymenők) című világsikerű sorozat is, melyben minden tudós szemüveges és antiszociális és minden nem tudós szőke és buta. 

Forrás: Jorge Cham, The Science Gap, TEDxUCLA


Jorge Cham előadásának alapvető üzenete, hogy mind a kommunikációs, mind a percepciós hézagokat, ahogyan ő fogalmaz, a science gap-et kellene betömködni blogokkal, képregényekkel, videókkal, tudomány-népszerűsítő könyvekkel vagy magazinokkal, ami pedig maguknak a tudósoknak is a felelőssége és feladata. Például azért, hogy a gyerekek számára vonzó alternatíva legyen az akadémiai karrier vagy hogy a társadalom jobban bevonódjon és érdeklődjön azon kérdések és válaszok iránt, melyek előrébb visznek mindannyiónkat.

Képregény-videós ismeretterjesztők itt.

További posztok itt.