Liz Elam, co-working milliomos szerint az alábbi 4 dolgot érdemes lenne a multicégeknek ellesnie a közösségi irodáktól:

1., Közelség

Egy közösségi irodatér egyik legnagyobb előnye, hogy az embernek nem kell otthonról, elszigetleten dolgoznia, viszont azokkal kerülhet interakcióba munka közben, akiket kedvel, akik inspirálják vagy akiktől tanulhat valamit. Nem pedig azokkal, akikkel egy irodába van kényszerítve akár évek óta. Elam szerint a nagy multiknak is el kellene engedniük a pórázt, és a munkavállalóknak megengendi, hogy oda üljenek le az irodaházon belül dolgozni, ahová szeretnének.

 

2., Több-kevesebb magánszféra

Az egyes irodaterek kialakításakor gondolni kellene a különböző személyiségű, habitusú munkavállalókra. Valakinek több, valakinek kevesebb elvonulásra és magánszférára van szüksége, nem szerencsés, ha ezt felülről szabályozzák. A nyitott terű irodákban dolgozók számára kellenek alternatív helyiségek a spontán megbeszélések vagy éppen bizalmas telefonok intézéséhez, és korszerű hangszigetelési megoldásokat is érdemes alkalmazni. A co-working terekben ezekre a szempontokra általában nagy figyelmet fordítanak.   

3., Mozgatható bútorok

Ha egy irodatér stagnál, a cég is stagnálni fog, mondja Elam. Olyan bútorokra van szükség, melyeket akár ülve vagy állva is lehet használni, könnyen mozgathatóak és átrendezhetőek.  Ha egy komplett bútorcsere nagy falatnak tűnik elsőre, érdemes lehet az alapvetően mozgatható berendezési tárgyakkal és dekor elemekkel kezdeni az iroda frissítését. Egy szobanövénynek nem kell pusztán azért az asztal szélén lennie, mert 8 éve senki nem mozdította el onnan.

4., Közösség-menedzsment

Nem elég egy remekül megtervezetett és kivitelezett, alapvetően minden igényt kielégítő iroda, ha nincs egy kijelölt személy, aki menedzseli a teret és a közösséget, mint ahogyan ez a közösségi irodaterekben történik. Az embereknek segítségre van szüksége a tekintetben, hogyan kapcsolódjanak másokhoz vagy éppen hogyan hallassák a hangjukat bizonyos kérdésekben. 

Forrá