Egy 2013-as amerikai vizsgálatban több, mint kétezer munkavállalót kérdeztek meg a munkahelyének fizikai környezetével kapcsolatban. A válaszok alapján a munkavállalóknak kínált változatos terek, a választás szabadsága és a fókuszált munkavégzés lehetőségének megteremtése lehetnek a hatékony munkaterek legfőbb ismérvei.

A vizsgálat három fontos dolgot állapított meg.

1., Elsősorban azt, hogy a válaszadó amerikaiak rendkívül nehezen tudják a hatékony munkavégzés körülményeit megteremteni a mindennapokban. A felmérés alapján ennek egyik oka lehet, hogy az irodák kialakításakor a vezetők rendre kompromisszumos megoldásokat hoznak és megpróbálnak olyan tereket kialakítani, melyek az egyéni, fókuszt igénylő, valamint a csoportos, kollaborációt igénylő feladatok végzésére is alkalmasak lehetnek. A kompromisszum eredménye legtöbbször azonban az, hogy valójában ezek az irodák egyik munkamódot sem tudják megfelelően kiszolgálni, a munkavállalói hatékonyság pedig alacsony marad.

szabadság iroda munkahely irodai környezet open office fókuszált munkavégzés csapatmunka

 

2., Ez az eredmény a másik oldalról megközelítve a kutatás másik fontos konklúziója: a hatékony munkahelyeken jól balanszíroztak a tervezők a különböző funkciójú terek kialakításakor és az egyéni, fókuszált munkavégzés lehetősége nem lett feláldozva a csapatmunka oltárán. A csapatmunka ugyanis a legtöbb szektorban fontos, de a koncentrált odafigyelést igénylő feladatok sokkal nagyobb százalékát teszik ki egy munkanapnak. Azaz lehet sok szép, reprezentatív tárgyaló az irodában, de mit sem ér, ha éppen fordítanunk vagy adminisztrálnunk kell naphosszat.

szabadság iroda munkahely irodai környezet open office fókuszált munkavégzés csapatmunka

3., A kutatás harmadik megállapítása: ha egy munkáltató a lehetőségek széles spektrumát tudja biztosítani a munkavállalóinak a tekintetben, hogy mikor milyen terekben dolgozhatnak, azok sokkal innovatívabbnak fogják érezni magukat és magasabb teljesítményről számolnak be.

szabadság iroda munkahely irodai környezet open office fókuszált munkavégzés csapatmunka

Forrás: Gensler 2013 U.S. Workplace Survey / Key Findings

Képek: Pinterest