Ma, miután feleszméltem a plázában, hogy egy 3-at fizet 6-ot vihet akció keretében egy rakat felesleges cuccal távoztam egy üzletből, ahova már eredetileg is csak véletlen szédültem be, elhatároztam, hogy megírom ezt a posztot. A karácsonyról nem feltétlenül a tudatos fogyasztásra vagy a fenntarthatóságra asszociálunk, pedig ez lehetne másképp is! Íme 13 tipp, hogy környezettudatosabban töltsd az ünnepeket!

  1. Válaszd meg jól, honnan inspirálódsz!

Minden valamirevaló blogger és vlogger elkészíti ilyenkor a (szponzorált) karácsonyi tartalmait. Azokra a youtuberekre ne hallgass viszont soha, akiknek az egyetlen közvetítendő üzenetük abban áll, hogy fogyassz mérték nélkül. A heti rendszerességgel posztolt “gigamegahaulvideók” vagy a “csukott szemmel vásároltam” kontentek jó jelzői ennek az attitűdnek.

 
  1. Kerüld a plázákat és karácsonyi vásárokat!

Mariah Carey szól a háttérben, a tinik a pumpkin spice lattéjukat iszogatják, a karácsonyi izzók fénye pedig szabályosan elvakít. Akit hozzám hasonlóan könnyen behúz ez a karácsonyi shopping hangulat, jobb ha teljesen elkerüli a plázákat november elejétől. Súlyos esetben az adventi vásárokat is érdemes csak messziről csodálni!

karácsony környezetvédelem crueltyfree főzés bevásárlás állatsprint természetes

  1. Döntsd el, mennyit szánsz ajándékokra!

Érdmes az első ajándékok beszerzése előtt eldönteni, mennyi pénzt szánsz a dologra. Így könnyebb kordában tartani a költekezést.

  1. Készülj fel, készíts listát!

Ha megvan a keret, akkor ahhoz mérten érdemes ötleteket gyűjteni és listát készíteni. Akkor vesd csak bele magad a karácsonyi forgatagba, ha legakább nagyvonalakban tudod, mit, hol és mennyiért szeretnél beszerezni! Előtanulmányok nélkül ugyanis garantált az impulzusvásárlás. Ha figyelsz a másikra, kipuhatolózod mire vágyik, utána jársz a lehetőségeknek, sokkal tudatosabban fogsz a számára vásárololni, mintha egy gift shopban felmarkolnál valami szuper vicces vagy kreatív ajndékot az utolsó pillanatban. Amivel aztán valójában nem is tud majd mit kezdeni.

  1. Ne dőlj be a 3-at fizet, 6-ot vihet akcióknak!

A napom tanulsága, ugyebár. Ha bemész valahova, ahol pontosan kettő dolgot szeretnél megvenni, ne csapj hozzá még egyet, majd még hármat csak azért, mert akció van. Akármennyire is spórolásnak fog tűnni a dolog, a végén többet fizetsz, mint eredetileg fizettél volna, néhányan felesleges kacattal viszont garantáltan gazdagodsz.

  1. Ajándékozz cruelty free kozmetikumokat!

Karácsonykor sokan ajándékozunk kozmetikumot, nem mindegy azonban, milyet. Sajnos mind a mai napig nagyon sok gyártó végez állatkísérleteket, noha ez mára egy abszolút elavult módszernek számít. Fájó belegondolni, de egy Maybelline vagy L’Oreal termék megvásárlásával mi is fenntartjuk ezt a rendszert. A leírásban általában megtalálható, hogy az adott termék cruelty free vagy vegán-e. Az előbbi annyit jelent, hogy állatkísérlet mentes az előállítása, az utóbbi pedig azt, hogy nem tartalmaz állati eredetű hozzávalót. Egy tipp: a DM saját márkás termékek például kitűnő választások lehetnek. Nem, nem ciki a saját márkás termék, az állatkísérletes annál inkább! A Catrice, Essence vagy Body Shop kozmetikumok szintén cruelty free termékek!

karácsony környezetvédelem crueltyfree főzés bevásárlás állatsprint természetes

  1. Adj élményt!

Egy rossz és személytelen fröccsöntött ajándék helyett sokkal jobb választás az élmény ajándék. Ha jól ismerjük a másikat, igazán nagy örömet tudunk neki okozni egy színházjeggyel vagy egy főzőtanfolyammal. Külön szuper, ha még a jegyet ki sem kell nyomtatni!

  1. DIY ajándékok

Attól, hogy egy ajándékot te készítesz, még önmagában nem lesz a dolog környezettudatos. Egy DIY meglepetés esetén viszont garantáltan mérlegelünk, keresgélünk, gondolkodunk a dologról, tehát biztosan tudatosabban választunk, mint egy utolsó pillanatos impulzusvásárláskor. Ha még a felhasznált anyagokra is figyelünk, az csak hab a tortán!

karácsony környezetvédelem crueltyfree főzés bevásárlás állatsprint természetes

  1. Dekorálj természetesen!

A karácsonyi ajándékozás egyik rákfenéje a rengeteg csomagolóanyag. (Azt hiszem ennek az esszenciája egy díszcsomagolásos bonbon!) Érdemes tehát a csomagolási szokásokat megreformálni és átállni a természetes anyagok használatára, újrahasznosítani a másoktól kapott ajándék szatyrokat, esetleg teljesen csupaszon átadni a meglepetést. A lakásdekor kapcsán is érdemes több fenyőágat, fagyöngyöt és tobozt használni a műanyag díszek helyett!

karácsony környezetvédelem crueltyfree főzés bevásárlás állatsprint természetes

  1. Éljen a banyatank!

Általános igazság, de karácsonykor különösen kardinális a kérdés: a nagybevásárlásokra mindig vigyünk magunkkal hátizsákot, pamut szatyrot vagy banyatankot és ne vásároljuk halomra a műanyagot!

karácsony környezetvédelem crueltyfree főzés bevásárlás állatsprint természetes

  1. Kölcsönözz fenyőfát!

A legkörnyezetbarátabb megoldás az, ha az ember egyáltalán nem állít fenyőfát. Se élőt, se műfenyőt. Ágakkal is csodásan lehet dekorálni és így a fenyőillatról sem kell lemondani. Ha valaki számára viszont elképzelhetetlen a karácsony fenyő nélkül, próbálkozhat cserepes fa kölcsönzésével vagy etikus gazdaságból származó fával. Itt van pl. egy cikk a témában.

karácsony környezetvédelem crueltyfree főzés bevásárlás állatsprint természetes

  1. Takaríts tudatosan!

Az ünnepeknek a lakás rendbeszedése is szerves része. Használd ki a karácsonyi nagytakarítást arra, hogy a tisztítószereidet növényi alapú, bio szerekre cseréled. Itt érdemes körbenézni.

  1. Főzz és süss tudatosan!

A karácsony a nagy családi lakomák ideje. Amennyiben te főzöl, ezt is érdemes tudatosan csinálni. Ne pazarolj alapanyagot, csak annyi ételt készíts, amennyi elfogy és használj minél több helyi vagy regionális terméket!